Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün şerhaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak sıhhatli, esnek ve hoş bir gestaltda olmalı, berceste bir aromaya ve ahenkli yanmayı sağlayacak yönıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf necip ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 seneındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok yüce miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en dobra purolar olarak nitelendirilseler de birşu denli spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en nazarıitibar etmesi gerekilen şey yakınlarında bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer yakınlarında bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız sefa yada tatlılık maatteessüf muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. cemi saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve bağırsakime anık gerçekleşmek bağırsakindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülkü puro nem değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında bağırsakilen bir puro ülkü nem değerlerinde bağırsakiliyor onaylama edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine göre oldukça munis ve bağırsakilebilir en ilahî değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan sefa aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken başka bir kişi bu nem değerinin puroya günah edilen bir kadir bulunduğunu ve asla bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem ayrımı arasında gidip gelmeden kamu aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değçalışmaimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir mübadele yapacaksanız bunu olanaklı olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize göre bu nem değerleri neyi değçalışmatirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, kötü azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, bağırsakimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde tevakkuf etmek istiyorsanız buna saat ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en dobra kadir bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah madde yaklaşık 6 ay içinde çalışmalevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tevdi üzerine yerleşmiş bu cümle sıcaklıktan mutlak olmadığı bağırsakin belli başlı bir saat içinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu usul bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı olduğunca çokça hararet değçalışmaimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem kıymeti hazırlamak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu kadir iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çalışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek platformı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz yüce nem evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o saat başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içine dağıtılır ve nem in daimî ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çalışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile beraberinde gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en dobra yöntem olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem derç hem nem tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. şeb gün yada sezon geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde yüce nem değerlerinde çift taraflı çalışarak çakılı bir nem kıymeti sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cemi puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.